Ендоскопія для собак2019-01-22T00:46:22+03:00

Ендоскопія для собак

Ендоскопічні методи дослідження на сьогодні є невід’ємною частиною сучасної ветеринарії.

Лікарі ветеринарної клініки «ВЕТІКО» Львів володіють цією процедурою досконало.

 Гастроскопія — дослідження шлунка за допомогою ендоскопа — одне з найбільш популярний досліджень в гастроентерології домашніх тварин.

Ендоскоп — це складний високотехнологічний прилад, що являти собою довгу, гнучку трубку з дуже маленькою камерою на кінці. Всередині трубки знаходиться канал, який дозволяє пропускати різні інструменти, такі як хірургічна петля і фіксатор (щипці) для виконання біопсії.

Використання ендоскопа допомагає в діагностиці та лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту і дихальної системи тварин. Залежно від симптомів (клінічної картини) захворювання, ендоскоп може бути використаний для мало травматичного (без операції) дослідження зсередини стравоходу, шлунка, дванадцятипалої та прямої кишки. Якщо мова йде про патології органів дихання, за допомогою ендоскопа можна провести огляд носових ходів, трахеї або бронхів.

Під час проведення огляду при необхідності можна брати (відщипувати) невеликі шматочки тканин з досліджуваного органу, аналіз яких дозволяє визначитися з природою захворювання.

Ендоскопія призначається тоді, коли вже проведені всі рутинні аналізи крові та сечі, рентгенологічне дослідження, УЗД-дослідження, але вони так і не дали однозначної відповіді про причини захворювання. В діагностиці хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту це часта ситуація, оскільки багато змін виявляються тільки на мікроскопічному, тканинному рівні.

Ендоскопічне дослідження шлунково-кишкового тракту або респіраторного тракту зсередини може допомогти в постановці остаточного діагнозу і сприяти вибору найбільш правильної тактики лікування. За допомогою ендоскопії можна побачити підозрілі, аномальні ділянки всередині шлунка, тонкого відділу кишківника, прямої кишки або респіраторного тракту, з яких можна взяти матеріал (біоптат) і виконати гістологічний аналіз патологічних тканин.

Ще одним показанням до проведення ендоскопії є наявність стороннього тіла в організмі тварини — нерідко і собаки, і кішки, ковтають чужорідні тіла — кістки, іграшки та інші дрібні фрагменти. Чужорідне тіло в шлунку або, особливо, в стравоході становить серйозну загрозу здоров’ю вихованця — без своєчасного отримання можливий прорив стінки органу, розвиток перитоніту і сепсису. Ендоскопія може стати хорошою альтернативою хірургічному втручанню, а для вилучення стороннього тіла. Ендоскопія допомагає виявити та витягти, в тому числі й нерентгенконтрастні(невидимі на рентгені) сторонні предмети.

Ендоскопію тваринам проводять під загальною анестезією. Процедура не є болючою, проте тварина повинна бути нерухомо та інтубувати (інтубація — введення спеціальної трубки –ендотрахеального тубуса — в дихальні шляхи для забезпечення їх прохідності). Як правило, для проведення анестезії під час ендоскопічного обстеження використовуються препарати, що забезпечують керований медикаментозний сон.
Перед початком процедури для кращої прохідності кінець ендоскопа змащують вазеліновим маслом. Потім кінець ендоскопа поміщається в початок досліджуваного органу (наприклад рот, пряма кишка або трахея). Потім лікар, використовуючи окуляр, який дозволяє чітко відстежувати рух ендоскопа, починає просувати ендоскоп через стравохід, кишківник або респіраторний тракт.

Для отримання більш чіткої картини шлунково-кишкового тракту в окремих випадках може бути використане повітря, яке закачується в шлунково-кишковий тракт. При виявленні стороннього предмета або патологічної (анормальної) ділянки, використовуються спеціальні інструменти, які пропускають через канал всередині ендоскопічної трубки. Використовуючи окуляр і маніпулюючи кінцем ендоскопа, лікар може витягти сторонній предмет або взяти шматочок тканини з патологічної ділянки.
Після завершення дослідження закачане повітря спускається, а ендоскоп витягується. Біоптат патологічної тканини, отриманий  за допомогою ендоскопа, відправляють в лабораторію на аналіз, який виконується протягом 5-10 днів. Сама процедура ендоскопії, як правило, займає близько години, в деяких випадках довше. Для тварини  дана процедура не пов’язана з хворобливими та неприємними відчуттями.

Ознайомитися з повним  комплексом  послуг ветеринарної клініки лікування й  реабілітації тварин «ВЕТІКО» Львів чи записатися на прийом, можна телефоном +38 097 701-08-09.

Клініка для тварин ВЕТІКО

Використання якісної діагностики у поєднанні з високим рівнем кваліфікаціїї персоналу дають максимально сприятливий результат для вирішення всіх проблем домашніх улюбленців. Гасло клініки для тварин ВЕТІКО — “З турботою до ваших улюбленців!”

Контакти

м.Львів, пр. Червоної Калини,95

Phone: +38(097) 701-08-09

Web: West-info